psihologia-desenelor-animate

Fiind copil e aproape imposibil sa nu urmaresti desene animate, avand in vedere cantitatea de informatie disponibila acum. Desenele animate specifice copiilor au evoluat continuu de la inceputurile lor si pana in ziua de azi  abordand teme din ce in ce mai diverse.
Creatorul desenelor animate  a fost profesorul belgian Jeseph Plateau in anul 1829. Acest profesor a creat un aparat care insela ochiul :). Acest aparat care se baza pe fenomenul de remanenţa retiniană si se numea fenakistoscop.Cu toate ca desenele animate trebuie sa aiba un caracter educativ , multe seriale de desene animate din ziua de azi nu respecta nicidecum acest fapt. Desi foarte diversificate temele desenelor animate se rezuma lupta , aproape in fiecare serial de desene animate gasim o lupta . De exemplu in Tom si Jerry intregul desen animat se bazeaza pe vesnica urmarire dintre cele doua personaje principale,insa acest fapt este facut totusi intr-un fel educativ deoarece personajele se impaca si isi duc dorul reciproc. Insa Tom si Jerry este un serial realizat bine din toate punctele de vedere ,asa se explica si succesul lui ,dar multe din serialele de desene din ziua de azi depasesc orice limita in privinta violentei si a valorii educationale. Violenta in desene animate a devenit in ultimul timp un subiect intens discutat de  psihologii din lume, deoarece violenta din desenele animate afecteaza psihicul copilului care urmarind un serial anime violent foarte mult timp se transpune involuntar in pielea personajului sau preferat. De aceea in ultimul timp din ce in ce mai multi copii se dovedesc a fi instabili psihic , parintii lor avand mari probleme in educarea lor, iar violenta infantila deja isi face simtita prezenta inspaimantator de tare. Eterna tema a luptei dintre bine si rau din desene animate poate face victime si in realitate deoarece fiind copil nu detii discernamantul necesar pentru a lua deciziile corecte de fiecare data.
Tendintele sociale prezente in serialele de desene animate iar reprezinta un subiect de discutie deoarece desenele animate  sunt tratate ca o mare mare afacere in zilele noastre iar totul ,chiar si psihicul unui copil devine un domeniu de marketing pentru marile corporatii . In anumite seriale subiectele principale sunt acelea de a fi la curent cu cele mai noi trenduri in materie de gadgeturi si haine. In acest gen de desene creatorii induc copilului dorinta de a fi in trend , adica aceea de a cumpara. Urmarind atent anumite seriale observam ca sunt anumite mesaje transmise de cei care creeaza serialul , fie ca e vorba de dependenta de a fi in trend sau metodele de a obtine ce doresti indiferent de metoda . In concluzie trebuie ca copii sa fie protejati chiar de unele seriale de desene animate care ii induc valori morale gresite in functie de voia creeatorilor.

By DAJ - UBSTUDENT

Comentarii